Zespół SzkółCentrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich CKR w Bielicach
Technik rolnik
Opis zawodu:
Technik rolnik organizuje i nadzoruje prace związane z hodowlą roślin, oraz chowem,
pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich. Prowadzi dokumentację dotyczącą produkcji roślinnej i
zwierzęcej. Zajmuje się kalkulacją kosztów produkcji rolnej.
Szczegółowe zadania zawodowe:
dokonywanie wyboru rodzaju produkcji (towarowa, hodowlana), wyboru gleby dla poszczególnych roślin,
opracowywanie technologii i płodozmianu lub zmianowania dla wybranych roślin hodowlanych i
produkcyjnych
rozpoznawanie nasion zbóż, roślin pastewnych, okopowych, przemysłowych oraz występujących w nich
nasion chwastów
projektowanie oraz zakładanie pól hodowlanych z zachowaniem niezbędnej izolacji gatunkowej i
odmianowej
opracowywanie, kontrolowanie i wykonywanie podstawowych zabiegów agrotechnicznych związanych z
uprawa gleby: oranie i bronowanie
organizowanie, nadzorowanie i wykonywanie prac związanych z uprawą roli, nawożeniem, siewem nasion,
sadzeniem, pielęgnowaniem i zbiorem roślin oraz przygotowywanie zebranych plonów do sprzedaży lub
przechowywania
dokonywanie okresowej kontroli i oceny plantacji nasiennych w okresie wegetacji roślin oraz
ustalanie potrzeb, metod i środków zwalczania chwastów, szkodników i chorób
nadzorowanie pracy lub obsługiwanie ciągników, kombajnów i innych maszyn oraz urządzeń stosowanych
w produkcji rolnej
planowanie zaopatrzenia i zaopatrywanie gospodarstwa rolnego w niezbędne maszyny i sprzęt rolniczy,
nasiona, nawozy oraz środki ochrony roślin
ustalanie optymalnego terminu i technologii zbioru roślin
pobieranie próbek oraz przesyłanie ich do oceny i atestów kwalifikacyjnych
prowadzenie dokumentacji dotyczącej produkcji roślinnej, kalkulacji kosztów produkcji rolnej.
Uzyskane kwalifikacje:
W zawodzie technik rolnik zostały wyodrębnione dwie kwalifikacje:
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik rolnik może podejmować pracę:
w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych,
w instytucjach i agencjach związanych z rolnictwem,
administracji samorządowej i rządowej,
placówkach badawczych,
samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne,
prowadzić małe i średnie przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego,
prowadzić działalność gospodarczą.
Warunki nauki - baza dydaktyczna:
Szkoła posiada własne grunty orne oraz użytki zielone, na których uczniowie zdobywają doświadczenie zawodowe.
Posiadamy nowoczesny sprzęt; ciągniki rolnicze, siewniki, narzędzia do uprawy roli, ładowarkę. Do
dyspozycji są hale naprawy maszyn, obróbki ręcznej, spawalnia itp. Współpracujemy także z Fundacją Ziemi
Mogileńskiej w Bielicach, która zarządza 300 ha gospodarstwem odbywając tam zajęcia praktyczne i
praktyki zawodowe w zakresie produkcji zwierzęcej jak i produkcji polowej.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego dla powyższych kwalifikacji, dlatego egzamin uczniowie
odbywają w tych samych pracowniach i na tym samym sprzęcie na którym odbywają zajęcia praktyczne i który
doskonale znają.
Nauczane przedmioty:
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym:
Biologia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
Przepisy ruchu drogowego
Bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie
Podstawy produkcji roślinnej
Podstawy produkcji zwierzęcej
Technika w rolnictwie
Zbyt produktów rolniczych
Prowadzenie gospodarstwa rolnego
Stosowanie środków ochrony roślin
Język angielski zawodowy
Organizowanie produkcji roślinnej
Organizowanie produkcji zwierzęcej
Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
Zajęcia praktyczne z produkcji rolniczej
Pracownia organizacji produkcji rolniczej
Praktyka zawodowa
Dodatkowe kwalifikacje:
po zdaniu egzaminu - prawo jazdy kat. T,
kurs obługi kombajnu zbożowego,
kurs stosowania chemicznych środków ochrony roślin.